tisdag 28 september 2010

Bokmalans bokmässa

Bokmalan har varit - inte helt olikt andra bokmalor och malar där ute i landet - på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg!

En fantastisk sak med Bokmässan är så klart att vandra runt i den enorma utställningshallen (med 895 utställare!) och betrakta detta vimmel och mymmel av böcker, bokförlag, bokhandlar, antikvariat, tidskrifter, debatter, författarpresentationer och samtal.

Det är också roligt träffa kollegor inom de bok- och litteraturrelaterade yrkena. Det var extra härligt att träffa mina BHS-kumpaner Y och I igen - det var alldeles för länge sedan! Y deltog i en debatt om nordiska feminismer på fredagseftermiddagen, som jag lyssnade på. Jag passade också på att köpa en prenumeration på Bang åt mig själv i 30-årspresent och fick då Liv Strömquists nya album på köpet - yay!

Med ett seminariekort i högsta hugg fastnade Bokmalan lätt i den flora av föreläsningar, seminarier och debatter som finns att lyssna på. Via Bokmässans community kan du se en lista över alla seminarier som undertecknad bevistade.

Många diskussioner fördes om hur bokmarknaden ska utvecklas i en alltmer digital tid (liksom både film-, tv- och musikbranscherna har gjort) och vad som kommer att bli bibliotekens och bibliotekariernas roll i denna utveckling. Mycket spännande och högst relevant för oss bibliotekarier att fundera på.

Ett sådant seminarium - Sociala medier och bibliotek - finns sammanfattat via Högskolan i Borås, och mina åsikter sammanfattas väl av kulturskribenten Jonas Thente i Dagens Nyheter.

Annat spännande som jag hittade var en avhandling om vampyren i litteraturen, som litteraturvetaren Anna Höglund skrivit - Vampyrer: En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet.

Jag lyssnade på Sofi Oksanen tala om estnisk historia och hörde Inger Edelfeldt läsa ur sin nya bok, Samtal med djävulen. Ett seminarium gav tips på hur World of Warcraft kan användas i undervisningen och på ett annat diskuterades nordisk feminism.

Och detta är ändå bara en bråkdel.

Det finns helt enkelt en hel värld av möjligheter på Bokmässan.

måndag 13 september 2010

Dags för ytterligare förkovran

Bokmalan har återigen anmält sig till en högskolekurs; denna gång en engelsk distanskurs vid Högskolan i Halmstad om science fiction och fantasy. (Inte helt otippat, kanske?)

Kurslistan ser ut som följer:

Emma Bull, War for the Oaks
Arthur C. Clarke, Rendezvous with Rama
Neil Gaiman, Coraline
Tanith Lee, Biting the Sun
Ursula K. LeGuin, A Wizard of Earthsea
Elizabeth Moon, Speed of Dark

Just nu håller jag på med A wizard of Earthsea. Jag återkommer med vidare rapporter!

måndag 6 september 2010

Och läsandet går bra?

På sistone har den lilla fritiden som blev kvar verkligen lagts på sömnad samt dvd-boxar. Därför kommer här bara en kort läsrapport från augusti.

Jag plöjde del 9 i Sookie Stackhouse-serien (Dead and gone av Charlaine Harris).

En medelmåttig ungdomsroman av Ann Brashares (Pilträdens systrar: Vänskapen växer) slank ner, liksom en skräpromantisk/ historisk roman om Visby (Ödets hav av Elisabet Nemert).

Förutom några recensionsböcker var det nog allt.

Jag har nu kommit hälften ungefär i Joyce Carol Oates Svart flicka, vit flicka, som tyvärr inte direkt övertygar, och har också läst de första fyrahundra sidorna i Perdido Street Station, som jag har fått låna av M. Det känns roligt att läsa mer av China Miéville, som har stått på läsa-mer-av-listan.

Hitills gillar jag den stenhårt, även om den inte alls känns som en typisk Bokmalanbok. Det är en urban dystopi med magiska inslag. Språket består till stor del av miljöbeskrivningar som dryper av elände och storstadssmuts. Mitt i staden pulserar den enorma stationen Perdido Street som ett urbant hjärta.

Men, misärartat som det är, tycker jag att skildringarna ändå ger en ton av att det - trots allt - funkar. Trots smuts, fattigdom, segregering, orättvisa klassklyftor och allt som finns i staden så lever folk - älskar, söker gemenskap, arbetar, engagerar sig i konst, vetenskap, politik, varandra ... Människor överlever inte bara, utan lever.

Jag hoppas på att skriva ett ordentligt inlägg sedan när boken är färdigläst. So far, so good, som en säger. Vi får se vart hösten leder oss ...