söndag 28 februari 2010

Lika som ni vet vad - part III

En skulle nästan kunna tro att den första bilden är Aragorn som ung, naiv äventyrare med glänsande, hoppfulla ögon. På den andra bilden har han sett mer av det verkliga livet. "Aragorn - nu, lite mörkare, skitigare och farligare än någonsin!"

Han har också hunnit samla ihop en större armé på den nedre bilden och antagligen ett större svärd. Samt en riktig häst. På den övre bilden är det bara två killar i bakrgunden som springer efter och slår ihop kokosnötshalvor mot varandra. Så en kan se detta som ett slags före-och-efter-reportage...





fredag 26 februari 2010

Ninja librarian -

- eller, alla kunskaper kan komma till nytta när du arbetar som bibliotekarie ...

onsdag 24 februari 2010

Apropå alter legon ...

... så var ju faktiskt den här ganska uppenbar ...

måndag 22 februari 2010

"Snow's all right in a fine morning, but I like to be in bed while it's falling"

Burr, vilken vargavinter vi har i Sverige just nu! Har inte tinat än efter att ha förflyttat mig till arbetet! Den gode Tolkien var med på färden, och beskriver resan så här:
While they were halted, the wind died down, and the snow slackened until it almost ceased. They tramped on again. But they had not gone more than a furlong when the snow returned with fresh fury. The wind whistled and the snow became a blinding blizzard. (Fellowship of the Ring, s. 324)

onsdag 17 februari 2010

Bokmalan reafyndar!

Det var många år sedan som undertecknad tyckte att bokrean hade någonting att erbjuda. Jag minns att det senaste jag verkligen fyndade var två kompletta samlingar med Poe och Shakespeare. Men i år var det mycket som föll mig i smaken!



Jag hittade både Alexandra Kollontajs dagböcker 1930-40 och samlingen med Selma Lagerlöfs brev till Sophie Elkan, Du lär mig att bli fri.

En biografi om C.S. Lewis slank med - C S Lewis : mannen som skapade Narnia av Michael Coren.

Sedan passade jag på att handla två böcker som jag verkligen har suktat lite efter. Den ena var Sylvia Beachs bok om den fantastiska parisiska bokhandeln Shakespeare & Company. Den andra titeln var Nattens bibliotek av Alberto Manguel; en bok som berättar om bibliotekariens roll genom historien. Den torde vara fullproppad med finurliga anekdoter av litterär art och bibliotekskuriosa...

Eftersom jag nyss avslutat Boris Pasternaks Doktor Zjivago passade jag på att ta mig an nästa ryss, och köpte således Anna Karenina av Leo Tolstoj också.



Jag fyndade en CD-bok - Profeten av Kahlil Gibran. Den har jag fått i present av S och försökt läsa, men inte varit i tillräckligt lugn stämning för att kunna ta till mig, tror jag. Ser fram emot att lyssna på den.



Sist, och möjligtvis längst, så slog jag till på hela Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Åtta pocketar lång, inklusive register.

Det enda kruxet är var jag ska förvara dessa nyförvärv, då det för närvarande är fullkomligt fullt i bokhyllorna hemma ... Nåväl, som en brukar säga: nöden är uppfinningarnas moder!

lördag 6 februari 2010

Lika som ni vet vad?! Part II

När jag läste informationspolitik för ett par år pratade en föreläsare om Richard Stallman, programmerare, aktivist och hacker extraordinaire, vilket gjorde ett starkt intryck på undertecknad.

När jag senare, för första gången, såg en bild på seriegurun Alan Moore, insåg jag att här är två som använder sig av samma stylist! (Eller, låter bli att använda samma stylist, snarare.) Den skäggiga, ruffiga, ovårdade stilen för manliga excentriska genier blir tydligen aldrig omodern ...









P.S. Likheterna syns kanske än tydligare i deras Lego-alter egon (alter legon?).

måndag 1 februari 2010

Bokmalan tillbaka till skolbänken!

Om ni undrar varför det blir lite tyst emellanåt här på bloggen, så är det för att undertecknad har fått för sig att läsa en distanskurs (trots heltidsarbetandet). Kursen heter Biblioteksprojekt och ledarskap, och just nu håller jag på för fullt med kurslitteratur och att skriva en projektplan. Mycket intressent - jag rapporterar vidare sedan när kursen är klar.

Men, alas!, hindrar detta mig ifrån att läsa skönlitteratur så mycket som jag vill. Hence - den relativa tystnaden på bloggen. Hav dock hopp, kära läsare! Kursen är endast några veckor till, sedan bör ordningen vara återställd ...