tisdag 24 februari 2009

Librarian lays down the law

Så här kommer framtiden bli också i Sverige, nu när KB har bestämt sig för att gå över till Dewey... Defend DDC!

måndag 23 februari 2009

What kind of reader are you?

What Kind of Reader Are You?
Your Result: Dedicated Reader

You are always trying to find the time to get back to your book. You are convinced that the world would be a much better place if only everyone read more.

Obsessive-Compulsive Bookworm
Literate Good Citizen
Book Snob
Fad Reader
Non-Reader
What Kind of Reader Are You?
Quiz Created on GoToQuiz

I ett viktoriansk England

Nu har jag alltså läst färdigt Michael Fabers Sugar. Det var länge sedan jag läste en sådan tegelsten (åttahundraplus sidor) som gick så vansinnigt fort att läsa! Tänkte bara läsa en liten stund innan det var sovdags, tittade upp och både tiden och sidantalet hade sprungit iväg som aldrig förr. Den var fullständigt uppslukande.

Det känns ovanligt med böcker som är så kroppsliga. Ofta är böcker som filmer, att man skippar många av de vardagligaste sysslorna. För att det inte ska bli ointressant och tidsödande. Men Faber tar verkligen fasta på toalettbesök, bad och ingående granskningar av karaktärernas kroppar och kroppsvätskor. Beskrivningen av Sugars egenframkallade missfall är klart magstark.

Sedan beskrivs också miljöerna detaljerat och naturalistiskt. Hela 1870-talets London skildras via stankerna från rännstenen, sjukdomar, rutten mat, otvättade kroppar. Tapeter flagar, golvbrädor ruttnar och tänder likaså.

Sugars förflyttning från bordellen till en fin lägenhet vidare till ett välbärgat överklasshus blir ett bra grepp att visa klasskillnader och människors mycket olika förutsättningar. Också den viktorianska erans dubbelmoral görs tydlig, med sin stränga sexualmoral och religiositet på ena sidan och en outsinlig mängd prostituerade kvinnor på andra sidan.

Den förhatlige William Rackhams relation till kvinnor levandegör det ack så klassiska hora-madonnakomplexet, där den "rena" kärleken till den komplicerade frun Agnes (oskuldsfull men samtidigt vansinnig) ställs mot den fysiska kärleken till den fallna Sugar. Det patriarkala samhällets makt syns så tydligt i allt - från de stora samhällsstrukturerna till relationen mellan två enskilda människor. Jag läser och blir helt enkelt så förbannad!

Sugar, som i början av boken presenteras som så undergiven sina manliga kunder, visar sig i hemlighet skriva en roman à la Dirty weekend. Men hennes integritet och ilska spolas bort ju mer hennes egen situation förbättras, och hennes solidaritet med sina olyckssystrar svalnar. Det är provocerande, men samtidigt så mycket mer ärligt än att ha en hjältinna som är orealistiskt perfekt och godhjärtad. Karaktären Sugar är förvirrande, tycker jag, och hennes utveckling och reaktioner inte helt lättydda eller logiska.

Det var också länge sedan jag läste en roman som var så oförutsägbar. Jag kunde verkligen inte utröna hur det skulle gå för Sugar, hur boken skulle sluta. Faktiskt knappt ens efter att ha läst sista sidan ...

torsdag 19 februari 2009

The Librarian - en hämndhistoria

En vacker sång med en rafflande video från ett alldeles vanligt bibliotek nära dig ...

tisdag 17 februari 2009

Har du läst den förut?

Bokhora hittade jag en länk till sida från Expressen, där man kan se att vi människor gärna imponerar med våra litteraturkunskaper om litteratur vi egentligen inte har läst ... Jag var naturligtvis tvungen att fylla i Expressens test, för att se hur man ligger till!

Hur ärlig är du - testa dig själv!

1. "Jack" av Ulf Lundell
Nej, men jag har sett filmen ... ?

2. "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg
Ja, i högstadiet.

3. "Hemsöborna" av August Strindberg
Ja, i gymnasiet. Och troligen igen på littveten?

4. "Nässlorna blomma" av Harry Martinsson
Nej, jag har inte läst något annat av Harry än Aniara.

5. "Röde Orm" av Frans G Bengtsson
Jag har läst delar av Röde orm när jag var mycket ung, men inte hela. Så nej, alltså.

6. Arn-böckerna av Jan Guillou
Jag lyssnade på Tomas Bolmes inläsning av dessa på tågresorna mellan Stockholm och Borås. Tröttnade någonstans mitt i Arvet efter Arn. Fast Bolmes röst kan man svårligen tröttna på! Den är så mycket barndom för mig, framförallt Cogo från Starzinger och Mark från Sandybell ("Hörru du grabben, inte gör man väl så där mot blommor, heller?!")

7. "Sagan om ringen"-trilogin av JRR Tolkien
Ja, på svenska i Åke O:s flärdfulla översättning. Håller på att läsa den på engelska också, har läst hälften än så länge. Älskar! Tolkien har ett alldeles underbart kargt och klingande språk, som blir helt magiskt. Men jag behöver verkligen läsro för detta!

8. "Krig och fred" av Leo Tolstoj
Nej. Kommer troligen aldrig göra det heller. Puh ...

9. "Svindlande höjder" av Emily Brontë
Ja, flera gånger faktiskt. Första gången för mig gick åt till att bara hålla reda på vem som var Cathy, Catherine, Edgar Linton, Linton Heathcliff och hur det nu var.

10. "Män är från mars, kvinnor från Venus" av John Gray
Jag har försökt, men den är fööör katastrofal!

11. "1984" av George Orwell
Ja, på gymnasiet. Eller var det högstadiet?

12. "Lysande utsikter" av Charles Dickens
Ja, faktiskt helt frivilligt. Vill gärna läsa mer Dickens! (Vill också f.ö. också börja använda kraftuttryck som "What the dickens!")

13. "Harry Potter och de vises sten" av J K Rowling
Ja då, många gånger. Första gången låg jag hemma sjuk och hade lånat hem den från bibblan. Läste ut den bums och tvingade min dåvarande pojkvän att åka och köpa del två och tre åt mig på en gång. Läsglädje!

14. "Jane Eyre" av Charlotte Brontë
Ja, flera gånger. Det är en av mina älsklingsböcker! Är också mycket förtjust i Jasper Ffordes The Eyre affair. Där får vi äntligen förklaringen till varför Mr Rochesters häst stegrar sig och varför han envisas med att tro att Jane är en älva och ... Äsch, läs den, helt enkelt! Och förstås också Saragassohavet av Jean Rhys ...

15. "Da Vinci koden" av Dan Brown
Nej, trots att jag har både försökt och sett filmen. Den lockade helt enkelt inte, tydligen.

16. "Anne Franks dagbok" av Anne Frank
Ja, också i något skolsammanhang. Men det finns verkligen så många skäl till att just denna bok bör finnas med på våra borde-läsa-någon-gång-i-livet-listor ...


Mitt resultat: 10 utav 16. Det får nog anses vara okej, tycker jag.
(Även om professor Bloom må stirra ogillande på undertecknad ... )



söndag 8 februari 2009

Vardag och Jane Austen

Hela veckan har jag väntat på att bli sjuk, men än så länge, no deal! Har dock varit grå och hängig och fylld av vardagssysslor. Läsningen då, just nu, detta projekt jag har lovat att prioritera!?

Jag har som sagt klämt några mangaalbum (ska skriva en kort sammanställning av mina upplevelser, men har inte haft orken än). Har flera böcker som väntar på sina recensioner från undertecknad. En jättefin samling spökhistorier och en vampyrsaga i en serie som inte står så högt upp på min lista.

Och så har jag läst i Mansfield park hela veckan. Puh, det var en trögstartad bok! Tyckte liksom inte det hände någonting förrän sida 100, någonstans. Det blev faktiskt lite lättare efter att ha sett en filmversion av den, som var riktigt fin. Ska försöka läsa ut den i veckan nu. Jane Austen är lättare att läsa i ett sträck, så att man verkligen kommer in i boken. Språket är absolut den största behållningen, tycker jag. Så korrekt, stelt och samtidigt torrt humoristiskt. Lovely! Men läsro behövs.

Är väldigt glad över att ha bildat denna Jane Austen Book Club med några väninnor. Tack gode gudinna för dessa begåvade fruntimmer man har runt omkring sig!

I övrigt är jag nästan yr efter filmkvällen med J igår, där vi blandade Into the Wild och Hellboy II: The Golden Army. Jag gillar verkligen Guillermo del Toro, tror jag faktiskt. Vackert och obehagligt ...